‘Hoe doe je dat toch allemaal?’ Werk, studie, gezin, een boek. Soms is het alsof ik aan het schaken ben op vier, vijf borden tegelijkertijd. Pion, paard of loper zet ik beurtelings vooruit. Hier sla ik een stuk, daar moet ik iets ruilen en soms zet de tijd mij mat. Dan moet ik een noodsprong maken of verlies ik flink terrein. Ik ben dan wel de grootmeester, maar ook ik kom soms schaak te staan.

schakenHet is een leuke metafoor. Schaken is een ingewikkeld spel, en ik zie dan ook veel paralellen met timemanagement. Het vergt strategisch inzicht en het vermogen meerdere stappen vooruit te denken. Veel oefenen, zetten uit je hoofd leren en proberen te voorspellen hoe het spel zich zal ontwikkelen. Je tegenstander: de onverbiddelijke klok.

Hoe werkt dat, schaken op meerdere borden tegelijk ofwel: alle ballen in de lucht houden? Zelf maak ik onderscheid tussen twee typen activiteiten.

1. Lopende zaken: alle activiteiten, grote en kleine beslissingen die te maken hebben met het reilen en zeilen van mijn onderneming. Ik moet hier dagelijks een of twee uurtjes aandacht aan besteden en gebruik takenlijsten om niets te vergeten.
2. Projecten: een plan of programma dat uiteindelijk resulteert in een product of gewenst eindresultaat (training, boek, bul). Dit zijn mijn prioriteiten, ofwel de taken waarmee ik waarde toevoeg aan mijn kennis of die van anderen. Soms heb ik complete draaiboeken bij mijn projecten, soms weet ik zo ook wel waar ik heen wil.

Die lopende zaken: die zijn dikwijls dringend of urgent. Maar dat wat belangrijk voor mij is, gebeurt pas als ik er TIJD VOOR MAAK. Dat doe ik door ervoor te zorgen dat ik elke week mijn aandacht bij de verschillende projecten heb. De magische truc: tijdblokken in mijn agenda. Afspraken met mezelf om om aan project X of Y te werken.
Die heilige uurtjes per week zorgen ervoor dat ik in de juiste flow kom en wekelijks op elk bord een mooie zet kan doen. Het is een kwestie van tempo maken (lopende zaken) en vertragen (projecten). Versnipperde aandacht of focus. In de verdediging of in de aanval.

Dat laatste geeft mij in elk geval meer voldoening! De tip van de week is dus:

Gebruik tijdblokken om aan projecten te werken

Vind je het lastig om ‘simultaan te schaken’? Merk jij dat je juist aan die belangrijke projecten niet toe komt? In een strategiesessie help ik je aan meer overzicht. Neem gerust contact op!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.