Je staat te douchen en herinnert je plotseling dat je de container nog moet buitenzetten. Al repeterend ‘container buiten zetten, container buiten zetten’ stap je uit de douche. En toch denk je even later vaak: ‘Ik moest iets doen, maar wat?’.
Het lastige van je geheugen is dat er heel veel informatie in wordt opgeslagen, maar dat je die vervolgens niet op commando op kunt roepen. En sommige details komen sowieso nooit in je geheugen terecht. Dit worden slechts even vastgehouden in je werkgeheugen en na enkele seconden rigoureus opgeruimd. Zo wordt niet alleen de informatie verwijderd over de plek waar je eergisteren je rugzak neer liet vallen, maar ook waar je hem gisteravond liet.

Hoe onthoud je dan dat je de container moet buiten zetten? Daar is een truc voor: schakel andere zintuigen in. Visualiseer bijvoorbeeld dat je de container buiten zet of stel je het geluid voor dat de container maakt.
Wil je meerdere dingen onthouden, breng ze dan in verband met elkaar. Bijvoorbeeld: ‘M’n container moet onder de bomen en m’n colbert moet ik stomen’. Het grappige is dat je zo veel meer kunt onthouden.