Het verschil had niet groter kunnen zijn. Met een grote rugzak en de Lonely planet in mijn hand vertrok ik bijna dertig jaar geleden ook al eens naar de andere kant van de wereld. Nu maak ik dezelfde reis opnieuw, alleen is de rugzak vervangen door een rolkoffer, reis ik samen met  mijn zus en is een mobiele telefoon onze gids. Aanleiding is het aanstaande huwelijk van mijn achternichtje op Fiji (zie ook een eerdere nieuwsbrief over diens chaotische weddingplanner).

plattegrondWat een verschil, die vakantie toen en nu! Destijds trok ik liftend door het land en had ik een klapper met plattegronden in mijn tas. Nu rijden we rond in een huurauto en is de navigatie uitbesteed aan Here we go, zodat we tot op de minuut nauwkeurig weten hoe laat we ergens zullen aankomen.

Toen sliep ik in hostels, waarvoor ik nooit van tevoren boekte, er was altijd plek. Nu verlaten we ons op Booking.com en bestuderen foto’s en faciliteiten voor we onze keuze maken.

In 1990 schreef ik luchtpostbrieven die er drie weken over deden; in 2019 Whatsappen we ons een slag in de rondte met het thuisfront dat, als het tijdsverschil niet in de weg zit, instant meegeniet.

Toen was bellen veel te duur, nu hebben we een data-abonnement op een oude mobiel met een hotspot, zodat we niet alleen constant internet maar ook vrijwel gratis internationale en nationale belminuten hebben.

Soms kan ik me amper voorstellen dat ik aan de andere kant van de wereld ben geweest! Maar… de foto’s bewijzen het:

Ondanks al het gemak is de vakantie er niet minder indrukwekkend om. Het weerzien met familie is hartverwarmend, de natuur is overweldigend en het sprookjeshuwelijk op het eiland maken het tot een onvergetelijke belevenis.

En er is toch een treffende overeenkomst met toen. Daar waar we de spontaniteit de vrije loop laten en onze eigen zintuigen laten werken, zien we de mooiste dingen, hebben we de leukste gesprekjes, komen we op de fraaiste plekjes en voelen we maximaal de verbinding met beide prachtige landen: Australië en Fiji.

Als ik dus al iets van een ’tip’ uit deze vakantie kan halen is het:

Laat ook iets aan het toeval over

Natuurlijk biedt het eindeloos veel mogelijkheden als je je op vakantie zo gemakkelijk kunt oriënteren, zo eenvoudig je vertier kunt plannen. Maar verlies niet al je speelsheid ‘in den vreemde’. Het is juist verrassing en nieuwigheid die een vakantie magisch en bijzonder maakt!

PS: Het huwelijk is overigens precies volgens plan voltrokken – de weddingplanner heeft geen steken meer laten vallen. Pfew!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.