Zoals sommigen van jullie weten heb ik tussen 2008 en 2016 acht scheurkalenders over timemanagement gepubliceerd en als spin-off daarvan De beste tips tegen tijdnood. Ik weet dus redelijk goed wat timemanagement inhoudt, dacht ik altijd.

Tony CrabbeDaarom was ik stomverbaasd toen ik dit filmpje zag waarin Tony Crabbe uitlegt waarom timemanagement niet werkt. Volgens Crabbe (hij publiceerde vorig jaar een populair-wetenschappelijk boek getiteld ‘Nooit meer te druk’) is timemanagement zoiets als een grote klok voor je neus zetten en zoveel mogelijk proberen te doen, waardoor je nog meer tijdsdruk ervaart, ongelukkig wordt en juist minder gedaan krijgt. ‘Stop met timemanagement, en manage in plaats daarvan je aandacht,’ zegt hij in het filmpje.

Nu is het niet zo raar dat Crabbe zo’n smalle definitie hanteert van timemanagement, want dat past lekker in zijn promotiecampagne. Net als de controversiële kop ‘Alleen sukkels hebben het druk’ boven een recensie die in 2015 in de NRC verscheen. Trots meldde de krant later dat het artikel wel 15 keer viral ging. Het was dan ook slim getimed, net voor de Week van de werkstress, waarmee Asscher stress juist uit de taboesfeer poogde te krijgen. Niks stress, sukkels zijn we: BAM!

Begrijp me niet verkeerd: ‘Nooit meer te druk’ is een boek met goede adviezen. Het leest lekker en Crabbe steekt regelmatig de hand in eigen boezem: dat pleit voor hem. Ook van de bronnenlijst was ik zwaar onder de indruk. Bijzonder jammer dan ook dat hij de conclusie trekt dat timemanagement de oorzaak is van het drukdrukdruk-syndroom. Want één ding weet ik zeker: Dat mensen een interne klok hebben en gestrest raken van al hun todo’s is niet de ‘schuld’ van timemanagement, het is juist de volledige afwezigheid daarvan waardoor we op tilt slaan.

Nooit meer te drukWie daar doorheen kan lezen, heeft aan Crabbes boek een uitstekende handleiding om een begin te maken met time- eh… aandachtsmanagement.

Leuk alternatief: Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Een handig overzicht van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.