Vanochtend was ik al vroeg uit de veren. Mijn broodfonds organiseerde een sportieve bijeenkomst met een roeiles: superleuk! Voordat we in de boot stapten, kregen we ‘droog’ wat instructie. Over de optimale zithouding, de roeibeweging op de ‘sliding seat’ en de positie van de riemen.

roeienEen vloeiende beweging maken vergt veel oefening en het zat er niet in dat wij dat in een uurtje onder de knie zouden kunnen krijgen. Misschien dat de instructeur daarom ter geruststelling opmerking zei: ‘Probeer het eerst fout, dat werkt het beste!’

Nou weet ik toevallig het een en ander van leren, en iets bewust fout doen is echt niet slim. Het ontbreek ons juist vaak aan de rust en het geduld om (nieuwe) dingen bewust goed te doen. In ons hoofd kunnen we het immers al, we willen voort.

Uit ongeduld heb ik in mijn leven zo al heel wat dingen fout geleerd. Zo steek ik steevast het papier verkeerd-om in de printer als ik iets tweezijdig wil kopiëren. Wanneer ik moet tanken stop ik keer op keer aan de verkeerde kant van de pomp. En bij een training sta ik echt altijd te prutsen met de beeldscherminstellingen. Grrrr!

Ik vind het dom van mezelf, maar door onachtzaamheid of haast val ik toch vaak terug op trial and error. Dan meen ik het nu écht te weten…. en dat is dan verdikkie weer niet zo.

Gelukkig heb ik dan weer geen moeite met formules in Excel, weet ik wél precies hoe je regels maakt in Outlook en maak ik (meestal) ook geen d/t-fouten. Iedereen heeft wel iets, bedoel ik maar. En omdat het zo berenirritant is als je simpele dingen fout doet, kun je iets nieuws dus maar beter meteen foutloos aanleren.

De Tip van de week is dan ook:

Leer nieuwe technieken of vaardigheden bewust goed aan 

Drie methodes zijn daarbij effectief gebleken.

  1. Zoek ten eerste iemand die het je goed voordoet. We noemen dat modeling: bij een ‘model’ kun je als het ware de kunst afkijken.
  2. Daarnaast is het handig wanneer je de nieuwe vaardigheid stap voor stap inoefent en meteen gecorrigeerd wordt als je een fout maakt. Dat kost dus wel iets meer tijd, maar zelfs mensen met dementie blijken op deze manier nog nieuwe dingen te kunnen leren.
  3. Tot slot is herhaling belangrijk. Want als je nieuwe vaardigheden, technieken of knoppenkennis maar af en toe gebruikt, raakt het nog niet ingesleten.

Geef jij een stagiair, een nieuwe collega of een huisgenoot instructie, dan is het bovenstaande helemaal belangrijk. Bereid het voor en leg de dingen met aandacht uit. Demonstreer, laat in gedeeltes oefenen, corrigeer. Je zult zien dat het jullie beiden niet alleen plezier, maar per saldo ook tijd oplevert.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.