Af en toe schaam ik me te pletter. Vrijwel wekelijks sluipen er foutjes in de Tip van de week. Ik schreef dumbphone in één nieuwsbrief op drie verschillende manieren. Ik haalde kwalitatief en kwantitatief door elkaar. Ik had het over koolmijn in plaats van kolenmijn. Er stonden verkeerde links in mijn nieuwsbrief, letters te veel en woordjes te weinig.

Om eerlijk te zijn, denk ik dat er in 80% van mijn nieuwsbrieven wel een fout stond. En dan heb ik het niet eens over een redenering die niet helemaal klopte, een tip die niet op de inhoud sloeg en onduidelijke verbanden in de tekst. Soms durf ik amper op ‘Send’ te klikken, uit angst voor het moment van aankomst in mijn inbox minuten later. Wanneer de fouten waarvoor ik uren blind was, me ineens wél opvallen.

Gelukkig zijn mijn lezers minder kritisch. Een heel enkele keer attendeert iemand mij op een foutje, altijd op begripvolle toon. Soms ontdek ik ze later, wanneer ik de tips herlees voor ik ze op de website zet. Op zo’n moment breekt het koude zweet me uit. Een fout is een mokerslag voor mijn identiteit van auteur, voormalig communicatietrainer en bewonderd collega.

Bijna iedereen herkent de angst om te falen, en in theorie is het een nuttig mechanisme. Evolutioniar gezien is fouten maken immers niet zo handig, en ook anno 2019 geldt nog de survival of the fittest. Op school worden we geprezen om goede cijfers. Op social media etaleren we onze successen en we krijgen complimentjes voor alles wat gelukt is. Maar door die succesdruk en de toegenomen zichtbaarheid is feilbaarheid ‘not done’ geworden. Daar lijden we met z’n allen onder.

Natuurlijk etaleren we het liefst wat er allemaal goed gaat. Maar voordat het goed gaat, gaat het vaak eerst goed fout. Daarom is de tip van de week:

Stop wat imperfectie in je imago

Tegenwoordig kunnen die foutjes me gelukkig al iets minder deren. Ik train mezelf in foutenmaakmoed: anders blijf ik eeuwig hangen in fijnslijperij (is dat wel met ‘ij’s?) en aarzelgedrag. Vanuit die ontspannenheid kan ik zowel leren als loslaten, schutteren en shinen, zonder me beter voor te doen dan ik ben. Probeer het ook eens, zou ik zeggen ;-).

PS: Heb je last van faal- of succesangst? Bezoek de website van het Instituut voor Faalkunde te zijn om je faalplezier te ontwikkelen.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.