Ik weet dat de meeste mensen goede voornemens flauwekul vinden. Misschien zijn ze murw geworden door jaren van mislukte stop- en veranderpogingen. Of relativeren ze het moment: met gedragsverandering beginnen kan immers altijd. En toch grijp ik jaarlijks de wisseling van oud naar nieuw aan om een paar nieuwe routines te bedenken waar ik als mens beter van word. Graag inspireer ik je om hetzelfde te doen!

vooruitgangOok mijn goede voornemens lukken vaak niet. Maar omdat ik al mijn pogingen documenteer, zie ik over de lange termijn wel duidelijke verschillen, in elk geval qua mindset. Het lukte me bijvoorbeeld niet om dagelijks zwerfafval op te ruimen, maar ik gooi nog steeds vaak zwerfies weg, zodat mijn directe omgeving schoner is. Dagelijks 10.000 stappen zetten bleek te ambitieus, maar mede dankzij mijn activity tracker ben ik echt meer gaan wandelen, en daar voel ik me heel goed bij.

Sommige verlangens werden op grootse wijze vervuld. Ik nam me eind 2019 voor om het jaar erop een vuurwerkvrij Oud & Nieuw te vieren, en het universum voorzag in een vuurwerkverbod. Ik wilde een jaar niets nieuws kopen en een lockdown maakte het me gemakkelijk.

Het meest geslaagd waren de voornemens die ik wist te koppelen aan een specifieke omgeving. Zo ging ik meer water drinken door de associatie tussen ‘wastafel’ en ‘water drinken’ te versterken. Toen ik bedacht had om, telkens wanneer ik mijn handen waste, ook een glas water te drinken, voelde het gewoon dom om dat niet te doen.

Ook de douche uitzetten tijdens het inzepen of haren wassen bleek een peulenschil nadat mijn zoon voor zijn PWS met een waterbespaarchallenge was begonnen. Na een weekje dapper meedoen deed schuldgevoel de rest. Het was immers zo’n kleine moeite!

De afgelopen jaren heb ik dus zonder veel inspanning nieuwe gewoontes aan mijn leven toe kunnen voegen. Mijn doel was nooit een slechte gewoonte te verslaan, maar altijd een positieve aanpassing te verzinnen of mijn focus te verplaatsen en zo een stapje dichter bij mijn ideale zelf te komen. Qua gezondheid, qua duurzaamheid en als mens.

Gedragsexpert Nir Eyal noemt dit progressief extremisme: je begint met één kleine verandering en telkens wanneer er iets gelukt is, voeg je iets nieuws toe. Wanneer je die stapjes bijhoudt in een lijstje, zie je na verloop van tijd: ‘Hé, mijn voetafdruk is echt kleiner,” of “Verrek, ik ben toch wel ietsje sportiever!” Vooruitgang dus, hoera!

Goede voornemens zijn gedoemd te mislukken als je poogt het roer compleet om te gooien. Maar beetje bij beetje lukt het wel, en dat geeft een lekker gevoel van grip en optimisme. Mijn tip is daarom:

Voer een kleine verandering door, en boek vooruitgang  

Richt je daarbij op het verzinnen van routines, en niet op het creëren of elimineren van automatische gewoontes, wat oneindig veel lastiger is. Als het gedrag dusdanig ingeburgerd is dat je je ongemakkelijk voelt wanneer je het niet meer doet, heb je je doel bereikt. Deze gewoontetracker, gedownload van nirandfar.com kan je helpen om je voortgang bij te houden, bijvoorbeeld dagelijks te noteren hoe het gaat.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.