Twaalf maanden geleden maakte ik de balans op na een roerig jaar; ik wilde een plateaujaar nemen. De eerste maanden van het jaar was ik daar goed mee bezig, maar toen kwam mijn werkzame leven in een versnelling. Ik documenteerde het allemaal in deze update en lees het met een glimlach terug. Van een plateaujaar was toen al geen sprake meer.

Het jaar krijgt een verrassend staartje. Ik ga in loondienst. Het ziekenhuis waar ik stage heb gelopen kan me goed gebruiken, en biedt me een contract voor twee dagen in de week in het werkdrukprogramma aan. Het is ver uit mijn comfortzone en tegelijkertijd een prachtige kans om de kennis uit mijn studie eindelijk in de praktijk te brengen.

Ambivalent ben ik ook. Ben ik wel geschikt als werknemer? Als coach ben ik geduldig en tactvol, maar als freelancer nu, en medewerker in loondienst straks, krijg ik de neiging om directief te worden.

werkpaardIk ga werken in een complexe omgeving met mensen met verschillende rollen, ambities en kwaliteiten. Regelmatig voel ik me een werkpaard dat voor de ploeg staat te wachten. Terwijl ik op de bok wil klimmen en de zweep wil laten knallen.

Hoe krijg ik iedereen mee? In gesprekken zeg ik letterlijk dat ik sta te trappelen om aan het werk te gaan. Intern bries ik van ongeduld en de paardenmetaforen rollen uit mijn mond. Maar… ik maak nu deel uit van een kudde en dat vraagt ander gedrag van mij.

Interessant. Spannend.

De nieuwe baan heeft nog meer effecten. Ik negeer vaker informatie die me van streek brengt, zoals nieuws over irritante virussen en politici. Daar is simpelweg geen plek meer voor. Eenvoudiger werk achter de schermen besteed ik sinds kort uit. En ik maak een paar pragmatische keuzes, met als ‘lichtend’ voorbeeld een kunstkerstboom. Niet mooi, wel wijs.

Er zijn ook vragen. Wat voor effect heeft dit op mijn studie, waarin ik slechts een scriptielengte verwijderd ben van de mastertitel? Hoe moet het met de Tip van de week die een dagdeel mijn schaarse tijd opslokt? En de belangrijkste: hoe blijf ik zelf de werkdruk de baas?

Ik ga het allemaal ontdekken en zie het maar als een groot experiment, dat werken in loondienst. Deze gekke verandering doet me in elk geval goed, en daarom is mijn Tip van de week:

Doe in 2022 ook iets spannends  

Ik kan het aanbevelen. Het geeft stof tot nadenken en biedt voer voor leuke gesprekken. Kortom: ik sta helemaal in de leerstand, en dat voelt geweldig.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.