Wat een dappere mensen. Al een paar weken kijk ik gebiologeerd naar de afleveringen van ‘Je huis op orde‘. In dit opruimprogramma wordt de complete huisraad van een gezin uitgestald in een grote loods. Daar moeten ze afscheid nemen van de helft van hun spullen, terwijl hun huis een opknapbeurt krijgt. Een professional organizer stuurt het keuzeproces en reorganiseert kasten en lades.

Screenshot je huis op ordeDe kracht van het programma schuilt in de herkenbaarheid. Genadeloos worden spullen in categorieën gesorteerd en geteld. Rillend stel ik me voor dat het team bij mij thuis kasten komt opentrekken. Mijn foto- en studieboeken, potten en pannen, sokken en ondergoed: niets zou ontsnappen aan het alziende oog van de camera.

De deelnemende gezinnen doen intussen dapper afstand van dingen. Dat is nodig, want door koop- en verzamelzucht voelt het huis niet als thuis meer. Psychological home (het gevoel van geborgenheid en ontspanning dat je huis kan bieden) is geschonden en de hoeveelheid spullen draagt daar ten dele aan bij.

Na een intensieve week van zelfopgelegd minimaliseren keren de deelnemers terug in hun schoongemaakte en gereorganiseerde huis. Het is een plaatje en opgetogen trekken ze deuren, laden en kasten open. We zien veel ‘clevere’ opbergartikelen en ik vermoed een slimme sponsordeal.

Dat is wel een beetje spijtig, want psychological home gaat niet per se over uiterlijkheden, maar over de subjectieve beleving van spullen. Ik betwijfel dan ook of de doorzichtige voorraadbussen en het plastieken draaiplateu in de koelkast ook op de lange termijn zulke positieve emoties blijven oproepen. Maar de deelnemers is het natuurlijk van harte gegund.

Uit onderzoek blijkt dat een positieve subjectieve relatie met spullen bijdraagt aan een positieve identiteit en meer welbevinden. Het áántal spullen dat iemand heeft speelt daarbij een minder grote rol dan je misschien zou denken. Het zijn vooral spullen met een betekenis die maken dat je je fijn voelt thuis. Mijn tip is daarom:

Maak je niet druk over een beetje rommel   

Het is niet nodig om dingen weg te doen omdat je denkt dat je huis glad en strak moet zijn (omdat je denkt dat anderen dat zo hebben). ‘Je huis op orde’ is altijd een momentopname! Belangrijker is dat het thuis goed voelt is en dat je er jezelf kunt zijn. Daar dragen opbergers waarschijnlijk minder aan bij dan je op basis van de trend zou denken. Lekker kijken, en niet noodzakelijkerwijs kopen dus!

Nog een tip lezen? Maak hier je keuze. Of bestel Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.