Het was eindelijk zover. Nadat mijn vriend en ik vorig voorjaar hadden besloten onze relatie om te zetten in een vriendschap, was nu het moment aangebroken om ook onze inboedel te scheiden. Cd voor cd, boek voor boek en bord voor bord verdeelden we de spullen.

De afgelopen jaren hadden we, in tegenstelling tot het advies dat ik vaak geef (iets erin is iets eruit), wel van alles bijgekocht maar niet bijster veel weggedaan. Dankzij mijn organisatietalent en het ruime huis waren overtollige zaken moeiteloos in hoeken en gaten verdwenen, zodat wij, al sorterend, met verbazing een bijna volledige tweede huisraad tevoorschijn toverden.

VerhuisdozenTerwijl mijn ex dozen zijn nieuwe woning binnenschoof, werd de mijne leger en leger. Ik nam planken af, veegde lades schoon, organiseerde een en ander op mijn eigen hoogte en richtte af en toe de aandacht naar binnen, om te voelen hoe het met me ging.

Even tussendoor moet ik iets bekennen. Ik vind opruimen bij mezelf niet leuk. Beslissen valt me zwaar en ik houd niet van verkwisting. Spullen gebruik ik op, en ik geef liever iets weg dan dat ik iets weggooi. Om die reden zorg ik aan de voorkant dat er niet veel binnenkomt. Dat scheelt een hoop twijfel en spijtgevoelens.

Maar ja, die partner. Die kinderen. In de loop der jaren was er dus wel degelijk veel het huis in gesleept. De inrichting en de spullen waren het gevolg van 25 jaar compromissen sluiten. Niet zo nadrukkelijk misschien maar toch: overtollige ballast.

Vandaar misschien dat het opruimproces zo louterend was. Wat straalde het huis een rust uit. Wat paste alles mooi in de kasten. Wat hielp dit schiften in het proces van weer op mezelf gaan leven.

Het was goed zo.

Ik werd een handje geholpen door de omstandigheden, en wens je zeker geen scheiding toe om van je spullen af te komen. Maar wanneer het voorjaarszonnetje kriebelt en je wilt een frisse wind door je huis laten waaien, pas dan dit advies toe:

Bewaar je vrienden, en scheid van de vreemden    

Organizers gebruiken deze tip om je te laten voelen met welke spullen je werkelijk ‘iets hebt‘, en welke eerder kennissen of vreemden zijn. Laat dus niet je ratio, maar je intuïtie helpen met beslissen. Omring je met spullen waar je echt van houdt: dan zit je lekkerder in je vel en voel je je beter in balans.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.