Op Nieuwjaarsdag ontdekte ik een nieuwe methode. Een methode om (onder meer) goede voornemens vol te houden. Dat kwam perfect uit, nu ik net op de weegschaal had gestaan. Er mocht wel een paar kilo af.

Maar ja, hoe gaat dat met goede voornemens: je moet jezelf dingen ontzeggen. Of je moet ‘het goede’ doen op het moment dat ‘het slechte’ trekt. Met de smaak van oliebollen nog in mijn mond, wist ik dus dat het een paar weken flink afzien zou worden.

Op dieetBegrijp me niet verkeerd; ik weet exact wat ik moet doen om af te vallen. Het punt is: in de splitseconde voor ik de koelkast opentrek, zegt het verstandige gedeelte van mijn brein ‘Niet handig!’ en het hedonistische gedeelte: ‘Ach joh, wat maken die paar olijven nou uit?’

Je kunt je wel voorstellen hoe het verhaaltje afloopt.

Mel Robbins had veel ernstiger problemen, en kwam ook niet meer in actie. Als ’s ochtends de wekker afging, dacht ze: ‘Ik moet opstaan’ maar vervolgens: ‘Even nog…‘ En ook hier wonnen gemakzucht of uitstelgedrag en angst voor het onbekende het pleit.

Toen bedacht Robbins de vijf seconderegel. Die vijf seconden overbruggen het micromoment waarin je overweegt ‘het goede’ te doen tot het moment waarop je brein aan de rem trekt: ‘Geen zin. Ben bang. Te moeilijk.

Als je iets wilt bereiken, weet je immers precies wat je moet doen! We aarzelen alleen te lang en dan ontstaan die smoesjes. Dus, zegt Robbins: ‘Tel in je hoofd terug: 5-4-3-2-1. En kom in actie!’

Zij stond op. Ik doe de koelkast weer dicht. Jij legt je telefoon weg of doet wat je je hebt voorgenomen (en waar je eigenlijk geen zin in hebt). En zo tel je jezelf door die lastige momenten heen.

Gaaf. Voor mij werkt de 5 seconderegel als een tierelier. Ik ben afgevallen en heb bovendien een paar andere goede ingevingen opgevolgd. Smoesjes werken gewoon niet meer nu ik weet hoe ernstig ik mezelf daarmee boycot.

Mijn tip voor dit 2019 is dan ook:

Doorbreek je patroon – in 5 seconden

Robbins schreef een heel boek vol over haar regel. Dat heb ik niet gelezen, ik snap en ervaar de essentie zo ook wel. Wil je je door haar zelf laten inspireren? Lees dit blog of bekijk haar TedX talk. Of begin gewoon. NU.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.