Simon heeft een profiel op een dating site. Maar als iemand hem een berichtje stuurt, reageert hij niet. Hij blijft het voor zich uitschuiven, het is te spannend. Achteraf is hij niet trots op zijn gedrag. ’Waarom heb ik niet gewoon een nette reactie gestuurd,’ denkt hij. Zo komt hij nooit aan een relatie…

Tijd voor plan BSimon (niet zijn echte naam) is mijn klant en hij figureert in het boek Vandaag begin ik echt van mijn collega Karen Visser. Een jaar geleden vroeg ze mij of ik extreme uitstellers had in mijn klantenkring. Ik dacht meteen aan Simon. Zijn uitstelgedrag kostte hem bijna zijn baan.

Ook op zijn werk stelt Simon vreselijk uit. Zo begint hij liever niet aan een taak die als stempel ‘uitgesteld’ heeft. Dat is dan al te beladen. Zo heeft ieder zijn redenen om uit te stellen. In haar boek beschrijft Karen stressjunkies die pas onder druk tot daden komen, besluitelozen die uit angst niet in beweging komen, zelfsaboteurs met zulke hoge normen dat ze zichzelf boycotten en idealisten die uit optimisme in de problemen komen.

Zelfs als je niet stelselmatig lijdt aan uitstelgedrag zoals Simon, is er eigenlijk altijd wel iets wat je voor je uitschuift. Neem de proef maar eens op de som en denk terug aan je plannen voor afgelopen weekend. Is er iets wat je had willen doen wat je niet hebt gedaan?

Ik kan hier zelf in elk geval volmondig ja op zeggen. Ik was dit weekend bijvoorbeeld net aan de voorbereiding van een tentamen begonnen toen de buurvrouw voor de deur stond. In een mum van tijd was mijn goede voornemen verdwenen en liep ik met mijn neus in de wind. ‘Dat ene uurtje kan ik heus wel missen,’ dacht ik. En ook: ‘Ik wil niet onaardig zijn.’ Gemakshalve vergat ik even dat ik al achter liep!

Hoe houd je je goede voornemen wel vol? Karen Visser heeft hiervoor een trucje uit de sportwereld: visualiseren. Door te fantaseren dat ik vanavond weer een hoofdstuk uitlees in het schijnsel van de lamp, vergroot ik mijn vertrouwen in een goede afloop. Ik zie een dikke vette 8 prijken op het papiertje met de uitslag. In plaats van angst en negatieve emoties roept dat juist positieve gevoelens op en zin om dit mentale plaatje waar te maken.

Karens tip bij uitstelgedrag is dus:

Zie het jezelf doen

Je reageert sterk op beelden, meer dan op woorden. Visualiseer hoe je de situatie aanpakt, wat je doet, wat je zegt en welk gevoel je dit zal geven. Hierdoor wordt de kans groter dat je het ook echt gaat doen! In de sportwereld is het in elk geval een effectieve methode gebleken.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.