Met één verzendlijst kon ik dit weekend 44 mensen tegelijkertijd persoonlijk vragen om hulp bij het verzamelen van respondenten voor mijn afstudeerscriptie. Snowballing heet deze techniek die veel gebruikt wordt bij kwalitatief onderzoek. En WhatsApp leent zich daar perfect voor.

WhatsappWat is de wereld in korte tijd toch veranderd. Maar liefst 11,5 miljoen Nederlanders gebruiken het populaire chatmedium inmiddels om met elkaar te communiceren. In mijn directe omgeving heeft vrijwel iedereen de app op zijn of haar telefoon geïnstalleerd. Toen ik mijn verzendlijst aanmaakte, kon ik dan ook kiezen uit 256 contacten en tientallen groepen, via welke ik waarschijnlijk nog eens dubbel zoveel mensen zou kunnen bereiken. In dit geval erg handig!

Toch heb ik WhatsApp tijdens het werken aan deze tip maar even het zwijgen opgelegd. Want hoe handig ook, al die berichtjes leiden toch wel erg af. Met name groepsapps kunnen zeer indringend zijn, ik schreef daar hier al eens eerder over.

Doorgaans ben ik blij met WhatsApp, al heeft het even geduurd voordat ik doorhad hoe ik het programmaatje naar mijn hand kon zetten. Onderstaande tips hebben me geholpen:

  • Zit je veel achter je bureau, installeer WhatsApp dan op je desktop. Op je toetsenbord berichtjes typen gaat namelijk veel sneller! Je vindt deze mogelijkheid via Instellingen/WhatsApp Web; ga vervolgens naar web.whatsapp.com en scan de QR-code met je telefoon;
  • Ga bewust om met meldingen, zoals geluiden, voorvertoningen en pop-ups. Je kunt deze voor alle berichten uitzetten, alleen voor specifieke personen of groepen en zelfs voor een bepaalde periode: bijvoorbeeld als de berichten je niet zo boeien of als het je even te intensief wordt;
  • Via je privacy-instellingen kun je de blauwe vinkjes uitzetten bij ‘laatst gelezen’. Jullie kunnen dan niet meer van elkaar zien of een bericht gelezen is of niet: zo manage je verwachtingen. Jammer genoeg kun je niet uitzetten dat je ‘online’ bent – zelf houd ik dat liever privé, maar helaas, pindakaas!
  • Je bent er waarschijnlijk wel achter hoe je een groep aanmaakt. Een verzendlijst is handig als mensen van elkaar niet hoeven te weten dat je hen hebt gemaild. Hun antwoord gaat dan alleen naar jou – dat scheelt iedereen veel spam. Je herkent zo’n berichtje aan het symbool van de megafoon op de plek van de vinkjes;
  • In principe leert WhatsApp welke woorden je veel gebruikt, maar dat gaat nogal eens mis met gekke typefouten tot gevolg. Je kunt autocorrectie uitzetten of een extra taal toevoegen (in mijn Android-toestel althans) als je begint met typen, dan zie je net boven het toetsenbord het instellingensymbool en drie bolletjes onder elkaar. Klik hierop en verbaas je!
  • En heb je het zoekvenster in WhatsApp al gevonden? Ideaal als je op zoek bent naar een bericht met specifieke trefwoorden;
  • Wil je meer doen met een bericht ? Door het in te drukken verschijnen er allerlei opties, zoals markeren met ster, doorsturen, kopiëren met antwoord of juist privé beantwoorden. Superhandig!

De app blijft trouwens voortdurend mogelijkheden toevoegen, ontdekte ik tijdens de voorbereiding van deze tip. Kortom:

Benut de slimme functionaliteit van Whatsapp  

Denk je: leuk, maar hoe dan? Tja, dat is niet bij elke telefoon hetzelfde. In mijn Android-toestel zitten onder de drie bolletjes veel mogelijkheden verborgen. Bij de iPhone vind je veel opties onder de instellingen, in het menu bovenin of als je een bericht naar rechts swipet. Ga gewoon op onderzoek in je telefoon en probeer het maar te vinden!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.