Soms is het werk zo leuk dat het moeilijk is om je grenzen te bewaken. Ook ik heb daar last van. Ik merk het als ik moeite heb met inslapen omdat ik te lang heb doorgewerkt. Als anderen veelbetekenende opmerkingen maken over het aantal ballen dat ik in de lucht houdt. Als een vriendin me attendeert op een tip uit mijn nieuwsbrief die ik zelf ook wel eens op mag volgen.

Kompaskompas

Grenzen bewaken is voor de één moeilijker dan voor de ander. Luister je goed naar je lijf, dan weet je wanneer je rustiger aan moet doen. Je bepaalt je koers op basis van je interne kompas. Ben jij extern georiënteerd, dan gaat het werk vaak voor. Dat kan natuurlijk niet eindeloos goed gaan.

Hard werken is soms: verharden

Was je lichaam maar een machine: je stopt er voedsel in en voilá: er komt energie uit. Maar zo werkt het helemaal niet. Behalve voedsel heeft je lichaam rust, licht, zuurstof en water nodig, en je geest heeft zoveel behoeftes dat ik maar niet eens aan een opsomming begin.  Negeer je de behoeftes van beide en focus je op je externe kompas, dan gaat dat onherroepelijk ten koste van je welbevinden. Soms kun je door al dat harde werken ook letterlijk verharden. Je raakt verwijderd van je kernwaarden en beziet alles in termen van nuttige of minder nuttige tijd.

Signalen van je lijf

Hoe krijg je meer voeling met je interne kompas als je normaal gesproken extern georiënteerd bent? Een paar tips:

  • Heb je ergens geen zin in? Het kan best zijn dat je gewoon moe bent. Vermoeidheid is een gevoel waar je makkelijk doorheen kunt gaan. Keer op keer, tot het een gewoonte wordt… Maar ongemerkt pleeg je roofbouw op je lichaam. Zorg dus voor voldoende slaap en prop je agenda niet helemaal vol.
  • Heb je vaak last van hoofdpijn of een zwaar gevoel in je hoofd? Vraag je af hoe dat komt en houd eventueel een hoofdpijndagboek bij.
  • Is je lijf ontstekingsgevoelig? Het kan zijn dat je een verminderde weerstand hebt omdat je te lang te hard hebt gewerkt. Tijd om gas terug te nemen!

Meer van mij lezen? Bestel Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.