kiekjescrisisNa elk uitje en elke vakantie beland ik in een kiekjescrisis. Want niet alleen ik, ook anderen maken foto’s van leuke momenten. Als organizer breng ik daar het liefst zo snel mogelijk orde in aan.
Maar wat een werk is dat! Dat moest sneller, slimmer en bovenal met leuker kunnen, vond ik. En dankzij nieuwe technologie kan dat gelukkig ook. Dit is mijn methode:

  • Ik maak per gebeurtenis een mapje met naam en jaartal: ‘Strand juni 2014’ of ‘Werk in de tuin’
  • 50% van alle foto’s gooi ik direct weg. 100-200 foto’s van een vakantie is meer dan genoeg.
  • Sturen anderen mij linkjes, of foto’s via Wetransfer? Ik bewaar slechts een enkele om mijn verzameling te completeren. Zeg nou zelf: in hoeveel poses wil je jezelf terugzien?
  • Ik ben maar een hobbyist, dus zware foto’s verklein ik. Dat kan in één klap met FastStone Photo Resizer. Zo worden je foto’s een stuk makkelijker te bewerken. Zelf gebruik ik alleen de functie ‘resize’, maar je kunt er nog veel meer mee.

Als ik al die stappen heb gezet, begint het leuke werk: een filmpje maken van je foto’s met bijvoorbeeld de editor van YouTube of (nog makkelijker) Windows Movie Maker. Hier zie je een fragment (3:03″) uit een geweldige wijnwandelreis die ik maakte met Els Groot Wijnworkshops. Bekijk je dit filmpje op volledig scherm, dan zie je wel dat de kwaliteit van de foto’s onder het verkleinen heeft geleden. Daar kan ik mee leven, want anders duurt uploaden veel te lang.
Zo’n filmpje laat zich vervolgens makkelijk delen via Facebook of YouTube. Om filmpjes te (laten) downloaden heb je dan wel weer een ‘converter’ nodig, die vind je hier.

Is dit je allemaal toch iets te technisch? Een medereiziger maakte een collage van dezelfde wandelreis. Ook hiervoor vind je online programmaatjes.