Houd in het nieuwe jaar de stukken voor de aangifte Inkomstenbelasting (jaaropgaven, financiële overzichten, saldigegevens, informatie over je pensioenaangroei en dergelijke) apart van de overige post. Leg er bijvoorbeeld een speciale hangmap voor aan, of gebruik een insteekhoes. Als je alle stukken al bij elkaar hebt, is de drempel om aangifte te gaan doen een stuk lager!

Ben je lid van een vakbond? Veel vakbonden helpen gratis of tegen een kleine vergoeding bij het invullen van je belastingaangifte. Of organiseren belastingzittingen. Wil je echt tijd besparen, laat dan je aangifte verzorgen door een belastingadviesbureau. Dat hoeft niet duur te zijn: vanaf € 50,- kun je de volledige aangifte uit handen geven. Kies wel een professional, iemand die is aangesloten bij een beroepsorganisatie zoals NOvAA of de NIVRA.

En na de aangifte? Omdat de Belastingdienst tot vijf jaar terug een aanslag kan opleggen, is een bewaartermijn van vijf jaar gangbaar. Bewaar tevens aankoopbewijzen van dure gebruiksvoorwerpen in verband met garantie, aangifte bij diefstal of eventuele verkoop.