Nee zeggen‘Als ik beter nee kon zeggen, had ik het niet zo druk’, denken veel mensen. Maar dat ligt veel genuanceerder. Nee of ja zeggen gebeurt vaak in een splitseconde, vooral bij een mondeling verzoek. Je houdt er een naar gevoel aan over omdat je je voor het blok gezet voelt.
Het intrigeert me dan ook dat juist ‘nee-zeggen’ op zo’n voetstuk wordt gehesen. Het is een zwaar overschatte timemanagementtechniek, vind ik. In de praktijk krijgen veel mensen het ook nauwelijks over hun lippen. Dat is ook weer een beetje raar. Zou je bewust voor- en nadelen kunnen afwegen, dan voel je je minder slachtoffer van de situatie. Dan komt je antwoord, wat het ook is, veel gemakkelijker. Voor een bewust antwoord heb je nodig:

> inzicht in je werklast: heb ik tijd voor een klus erbij? Wanneer dan?
> informatie: wat wordt er precies van mij verwacht, hoeveel tijd en energie is hiermee gemoeid?
> bedenktijd: heb ik hiervoor een bewuste keus gemaakt, past het in mijn takenpakket?
> zelfkennis: reageer ik vanuit mijn vrije wil of omdat ik vast zit in bepaalde patronen? Word ik blij van zulke taken?
> gezond verstand: kan ik mijn besluit aan mezelf verkopen?
> vastberadenheid: ik hak nu de knoop door.

Je snapt dat je zo’n overweging nooit in een paar seconden kunt maken. Zeg dus steevast dat je met een dag of wat terugkomt op een verzoek. Als je overtuigd bent van de juistheid van je beslissing, dan houd jij de controle en het goede gevoel, wat het antwoord ook is!