‘Kleine prijzen, grote glimlach.‘ Veel mensen worden blij van deze slogan van de Action. Moet je bijvoorbeeld deze acties bekijken: het lijken buitenkansjes. Ook deze winkel ziet zijn omzet jaar na jaar stijgen, en het zijn echt niet alleen mensen met een klein budget die bij de Primark shoppen.
Zulke lage prijzen wakkeren bijna ieders hebzucht aan. Het plezier is van korte duur, want even zo snel worden de spullen weer afgedankt, soms al binnen enkele maanden. Logisch: ze zijn gemaakt om snel kapot te gaan en bovendien: er gedateerd bij lopen of zitten wil niemand. Wat zouden anderen daar niet van kunnen denken?
Hoezeer bezit een rol speelt bij het vormen van een indruk, merkte ik afgelopen week toen ik een kennis op leeftijd hielp met de inrichting van haar nieuwe woning. Verkleurde bakjes, aardewerk met scherfjes eraf, waterglazen in alle soorten en maten en ingebrande ovenschalen gingen door mijn handen bij het inruimen van de kasten. En ik beken: bij zoveel gebruikssporen voelde ik in eerste instantie een lichte afkeur.
De gebruiksvoorwerpen waren niet mooi, maar functioneel. De gehele inventaris getuigde van spaarzaamheid en milieubewustzijn. Mijn lieve kennis bleek vrijwel haar volledige inboedel te betrekken uit de kringloop; ook haar eigen spullen recyclede ze consequent. Hulde, eigenlijk. Want met imago hield deze dame zich helemaal niet bezig. En toen ik mijn eigen overtuigingen over bezit weer eens had onderzocht, kon ik niets anders dan daar grote bewondering voor hebben. Ik zag een oude inventaris, maar ook een wijze vrouw en verstandige keuzes.
Ik pleit er niet voor om je huisraad nooit meer te vervangen. Maar laten we in vredesnaam kiezen voor duurzame, recyclebare producten die wat langer meegaan en die fair trade geproduceerd zijn. Langer met je spullen doen moet, net als vroeger, weer gewoon worden. Daarom:
Doe langer met de dingen. Het is wijs én slim
Langer met je dingen doen kan je veel tijd besparen. Je hoeft niet meer naar de Action, de Primark of de Ikea en je komt met minder hebbedingen thuis. Je hoeft niet non-stop je spullen te herevalueren om plaats te maken voor nieuwe aanwinsten. Het scheelt je ritjes naar de kringloop en het afvalbrengstation. Je kunt genieten van en trots zijn op de verstandige keuzes die je hebt gemaakt… en andere leuke dingen doen met je tijd.
Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.
Net verschenen: Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Een handig overzicht van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.