‘Go back to your work!’ Betrapt. Een momentje van verslapte aandacht en de app Forest: Stay focused spreekt me bestraffend toe: ‘Put down your phone!’. Na twintig minuten zonder de telefoon te ontgrendelen heb ik vijf bonuspunten verdiend, die ik terugzie als een boompje in een virtueel bos. Het bos dat zo ontstaat, het groeiend aantal focusminuten en de vermaningen helpen mij om mijn aandacht bij deze Tip van de week te houden.

bomenNu is niet de telefoon maar Internet mijn grootste afleider, en dat is niet vreemd, want voor schrijftaken zoek ik vaak online naar informatie. Ik ben echter gevoelig voor de nudges van neuromarketeers en de variabele bekrachtiging van binnenkomende berichten op multimedia, zeker als de taak omvangrijk is. Daarom ben ik na het typen van de voorgaande zin even mijn mail gaan ophalen :-).

Het is lastig dat ik soms zoveel moeite heb om de focus te behouden en me te concentreren. Concentratievermogen is een van de vele executieve functies, een reeks cognitieve processen die plaatsvindt in het voorste deel van je brein met als doel effectief taken uitvoeren. Geen anatomische structuur, maar een theoretisch model dat helpt om te begrijpen hoe complex gedrag rond het nemen van beslissingen en doelgericht werken rijpt gedurende (met name) de kinder- en pubertijd.

Echter: sommige executieve functies blijven zwakker dan anderen, ook wanneer je ‘groot’ bent. Dat vergt volwassen actie! Dus tackelde ik mijn matige concentratievermogen gecombineerd met een moeilijke schrijfklus afgelopen week dankzij een schrijfretraite. Een vriendin met een thesis in de maak hield me gezelschap. Minimale afleiding, veel tijd, een concreet voornemen en een schrijfmaatje zetten me in een goede werkmodus.

Zo omzeil ik primaire reacties. Ik gebruik de menselijke gevoeligheid voor beloningen en geef mezelf bonuspunten, bloemetjes, een taartje of iets anders bemoedigends voor het overwinnen van mijn onvolkomenheden. Beschrijf mijn doel als een concrete gewenste situatie, bedenk slimme trucjes om mezelf tot verstandig gedrag te verleiden, zoek een coach of lotgenoot en van lieverlee komen er kalenders, opleidingen en boeken tot stand.

Dat is dan weer een beloning op zich! De Tip van de week is dus:

Beloon jezelf voor goed gedrag

PS: Wil je meer weten over executieve functies? Er zijn veel omschrijvingen, maar ik haalde ze uit ‘Slim maar… versterk je executieve functies en vergroot je succes! (volwasseneneditie).’  Het boek bevat tips per executieve functie. En voorin vind je een eenvoudig testje om je eigen executieve functioneren in kaart te brengen.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.