knopen doorhakkenVan sommige besluiten hangt veel af, denk maar aan het effect van verkiezingen en referenda. Wat je ook kiest, je weet nooit helemaal zeker hoe je besluit gaat uitpakken. Er zijn te veel factoren waar je geen grip op hebt. Het scheelt natuurlijk als je lid bent van een partij of een overtuigd Erdogan-aanhanger. Door zo’n principebesluit in het verleden sluit je op voorbaat al wat keuzes uit. Beslissen wordt daardoor gemakkelijker.

Mensen hebben niet alleen moeite met het keuzeproces, maar ook met de gevoelens van twijfel eromheen. Besluiteloosheid gaat gepaard met onzekerheid: dat vinden we moeilijk te verdragen. Hoe je dit kunt doorbreken, schreef ik hier al eens.

Twijfelen kost dus niet alleen tijd, het vreet ook energie. De Tip van de Week is daarom:

Twijfel met mate

Stop met twijfelen als:

  • je voldoende informatie hebt verzameld. Hier lees je of het zin heeft je beslissingen tot in detail te beredeneren.
  • je er echt niet uit komt. Neem een besluit op proef en laat je gevoel spreken. Als je gevoel niet protesteert, maak het besluit dan definitief.
  • het je meer zenuwen kost dan reëel is. Onderzoek of je nu van streek raakt van de feiten of van je gedachten en gevoelens hierover.
  • het besluit niet zoveel uitmaakt. Lees bijvoorbeeld dit ervaringsverhaal.

Dat je soms twijfelt, is normaal, maar blijf niet eindeloos aarzelen. Pas ‘satisficing’ toe: dan accepteer je dat jouw keuze wellicht niet de beste is, maar goed genoeg voor het doel. En geniet van de opluchting die je ervaart als je besluit eenmaal genomen is!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.