Yes! Weer een deadline gehaald! Versie 8 van mijn thesis zoeft door de kabel. Al sinds afgelopen najaar werk ik gestaag aan een scriptie die mij m’n bachelordiploma op moet leveren. Het eindwerkstuk is de kroon op de studie aan de Open Universiteit die ik precies negen jaar en acht dagen geleden ben begonnen. In eerste instantie zonder vastomlijnd plan: gewoon uit interesse. Module na module volgde en zo harkte ik jaar in jaar uit steeds meer EC-punten binnen. Twee jaar geleden besloot ik het karwei helemaal af te maken.

ZelfdisciplineVeel mensen veronderstellen dat zo’n studie enorm veel zelfdiscipline kost, en toegegeven: op tentamens en werkstukken heb ik zitten zweten. Toch was ik over het algemeen niet extreem gemotiveerd of vastberaden, en ik zou mezelf ook zeker niet als studiebol willen omschrijven.

Hoe ik het dan al die tijd heb volgehouden? Simpel: door ervoor te gaan zitten.

Na een aantal jaar had ik een vast ritme ontwikkeld. Elke zaterdag en zondag toog ik met een kopje thee heel vroeg aan de studie. Kwestie van aan mijn bureau gaan zitten met studiemateriaal voor mijn neus. Dat hield ik – met pauzes – vol tot het middaguur en tegen het einde van de middag ging ik dan ook nog even aan de slag. Dat was alles.

Neem van mij aan: die ochtenden was ik lang niet altijd productief. Ik verdwaalde in mijn gedachten, deed 100+1 klusjes die minder erg waren dan studeren en las alle commentaren op Nu.nl. Maar ik ZAT daar, en op enig moment zette ik mijn vingers op het toetsenbord of opende ik die boeken en daar ging ik.

Ik ken veel mensen die zonder enige moeite dingen gedaan krijgen; helaas behoor ik niet tot die groep bofferds. Bij mij gebeuren de dingen door ervoor te gaan zitten en te blijven zitten tot ik iets heb gepresteerd.

Natuurlijk paste ik ondertussen ook allerlei slimme organizing trucjes toe om tot daden te komen. Ik stelde deadlines (of kréég ze), brak mijn werk op in stukjes, nudgede en beloonde mezelf en maakte eindeloos lijstjes. Maar die trucjes kon ik pas toepassen als ik was gaan ZITTEN.

Daarom is mijn tip aan iedereen die wat wil bereiken:

Ga er gewoon voor zitten  

Het grappige is dat zo’n eenvoudige routine uiteindelijk toch leidt tot… zelfdiscipline! In deze Tip van de week lees je hoe gewenning en gewoonte helpen om vol te houden. Laat zelfdiscipline nou de beste voorspeller van succes zijn: daar schreef ik voor Zorg en Zekerheid dit artikel over. En alhoewel succes een relatief begrip is, voelt het afronden van deze studie wel degelijk als een prestatie 😁.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.