oneindige lusAfgelopen week had ik een forse deadline. Twee eigenlijk. En veel te ambitieus ook. Tegen mensen om mij heen zei ik: “Op een gegeven moment zal de pleuris wel uitbreken.” Ik voorzag een totale meltdown, nachten doorhalen, dat soort dingen.
Toch werkte ik stoïcijns door. Soms moet je een iets te krappe deadline stellen, anders komt het werk nooit af. Langzaamaan bekroop me echter het gevoel dat het dit keer niet goed zou komen. Ik was gewoon te moe en ik wilde te veel. Oeps, mevrouw de organizer!!!

Gelukkig kreeg ik net op tijd een slim idee en kwam alles toch nog op zijn pootjes. Dat is het leuke (en tegelijkertijd het lastige) van ondernemerschap: je moet het echt zelf doen. Je kunt niet met een vinger naar andere mensen wijzen als de situatie tegenzit. Maar je oogst ook een gevoel van voldoening als je er op eigen kracht uitkomt.

Cirkel van achtIn de Cirkel van acht (hier rechts afgebeeld) die op LinkedIn werd gedeeld, komt dat mooi tot uiting. De bron van dit model ken ik niet, maar ik zie paralellen met de Cirkel van Invloed en betrokkenheid. Dat model heeft mij als startende ondernemer destijds sterk beïnvloed: je kunt zoveel meer doen aan een lastige situatie als je erkent dat je zelf verantwoordelijkheid draagt.

Het maakt je als individu sterker. En inderdaad: onderzoek wijst uit dat mensen die actief iets aan een nare situatie proberen te doen, minder stress ervaren. Dit heet de ‘locus of control’. Wie denkt: “Ik heb zelf invloed op mijn leven,” heeft een interne oriëntatie. Denk je echter dat toeval, pech en geluk bepalend zijn voor je toekomst, dan ben je extern georiënteerd. Dat maakt je gevoeliger voor stress.

Natuurlijk had ik wel een beetje stress de afgelopen weken. Maar het viel me mee en ik heb mijn deadlines gehaald. Dat voelt als een enorm cadeau, ook al heb ik het zelf gedaan (en het mezelf aangedaan)!

Dus mijn vraag aan jou is: met welke (storende) situatie heb jij komende periode te maken? Bekijk de Cirkel van acht en bedenk of jij ook alternatieve mogelijkheden hebt om hiermee om te gaan. Je kunt:
je gedachten uitdagen – een grens trekken – de eer aan jezelf houden – alternatieve oplossingen zoeken – loslaten – het gesprek aangaan – vragen om hulp – ermee stoppen enz.

De tip van de week is dan ook:

Vergroot je locus of control, verklein je stressreactie

Ik verzeker je dat je op ‘vleugeltjes’ het nieuwe jaar in gaat als je zelf de regie houdt over je leven. Ook al is het niet altijd de gemakkelijkste weg. Ik wens alle lezers fijne feestdagen en een fijn, gezond en opgeruimd 2018!

Hartelijke groet,
Martine Vecht

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.