Ook als je niet verzuimt, heb je recht op begeleiding. Sinds 1 juli 2017 is dit recht in de nieuwe Arbowet vastgelegd. Je mag dus zomaar een bedrijfsarts bezoeken, zelfs als je geen klachten hebt. Op die manier hoopt de overheid verzuim te voorkomen. Immers, als je er op tijd bij bent, kun je preventief ingrijpen. Elk bedrijf met > 25 werknemers moet dan ook een preventiemedewerker in dienst hebben die gezondheidsrisico’s in kaart brengt. De Inspectie van SZW gaat daar strenger op controleren.

stressZelf denk ik dat je de preventie dichter bij huis moet zoeken, in het geval van stress in elk geval. Of liever gezegd: dichter bij de werkplek. We weten inmiddels dat iemand die onder druk staat veel moeite heeft om de gezondheidsrisico’s te herkennen, of ze bagatelliseert. Maar de mensen eromheen signaleren wél dat het mis gaat. Dáár moeten we het van hebben.

Wat zou het mooi zijn als we, naar analogie van het Beroerte-alarm, een stressalarm zouden hebben. Niet ‘Mond, spraak, arm’ maar zoiets: ‘Lichaamsklachten, geheugenproblemen, in de put en prikkelbaar?’ => stressgevaar!

Er is nog een tweede reden waarom het essentieel is dat we stressgevaar signaleren en met elkaar bespreken. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en CBS komt dat 49% van de mensen met burn-outverschijnselen géén steun ervaart van hun collega’s. Dat is schrikbarend veel, en het duidt erop dat stress nog steeds taboe is. Schokkend als je bedenkt dat we elke dag in de krant lezen hoeveel schade stress berokkent.

De tip van de week is daarom: Bespreek met elkaar wat je doet bij stressgevaar 

De nieuwe Arbowet is een goede reden om met elkaar te bespreken wat dit betekent voor jou, jullie en voor de organisatie. Arboned vatte de veranderingen in een handige leaflet samen. En verder:

  • Doe dit testje van Check je werkstress om vast te stellen hoe het met jouw werkstress zit. Of stuur het door aan die gestreste collega/vriend(in).
  • Hier lees je waarom burn-out eigenlijk geen psychische, maar een lichamelijke ziekte is.
  • Stress hoort er natuurlijk wel gewoon bij, het helpt je presteren. Wat veel mensen vergeten is dat je van cognitieve inspanning ook moet herstellen. Daarover gaat deze tip.

Wil je zelf ervaren dat begeleiding preventief werkt tegen stress, of hier meer informatie over? Neem eens contact op voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.