Tip van de week2017-07-17T09:30:15+00:00

Opruimen als manier om controle te ervaren

Het was een goede maand voor mijn beroepsgroep. Het beroep van organizer bestaat al dik twintig jaar, maar het heeft lang geduurd voor het serieus werd genomen. Veredelde schoonmakers vonden de media ons, collega's werden [...]

Leg deze zaken vast als je gaat samenwerken

Je hebt vast weleens iets georganiseerd. Een vrijgezellenparty voor je beste vriend(in), een inzameling voor het goede doel of een bijeenkomst op je werk. Neem zo'n recent project in gedachten en denk terug: hoe is [...]

Heb je dit wel in de gaten?

Het gaat de hele ochtend door. Ik schrijf de Tip van de week en ineens schiet me iets te binnen. Dat wil ik opschrijven en ik reik naar mijn pennenbak. Mijn oog valt op een [...]

Tip van de week #35

'Mag ik mijn doelen met jullie delen?'  Mijn zoon van bijna 18 zit vol goede voornemens, vertelt hij tijdens het avondeten. Hij wil dit jaar meer bewegen, beter leren piano spelen, cum laude zijn diploma [...]

Tip van de week #33

Voor mij is de zomer een rustige periode. Maar beroepsgroepen in de toeristische sector moeten natuurlijk vol aan de bak. Gisteren bleek zelfs dat piloten van KLM een staking overwegen uit protest tegen de hoge [...]

Tip van de week #31

Het is altijd een leuke wedstrijd. Al ruim voor onze aankomst op onze vakantiebestemming beginnen we de taken te verdelen. Wie helpt wie bij het opzetten van de tenten? Welke volgorde is het handigst? Is [...]

Tip van de week #29

Ben jij voor je werk afhankelijk van anderen en ga je binnenkort op vakantie? Wanneer je de data niet afstemt op jullie projecten kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Zelf ontdekte ik bijvoorbeeld [...]

Tip van de week #27

Al weken van tevoren had hij het erover. Op de camping zou geen wifi zijn, dacht hij. Mijn zoon ging op schoolkamp en brak zich er het hoofd over hoe hij online kon blijven zonder [...]

Tip van de week #26

In het najaar van 2014 was het een sensatie. De zomer ervoor had ik een boek thuis gestuurd gekregen, genaamd Helweek. De auteur had zijn ervaringen met een loodzware training voor militairen vertaald naar een [...]

Tip van de week #25

'Hoe pak ik dit nou aan?' De mevrouw die me haar dilemma voorlegt, heeft me net op Gouwestad radio gehoord waar ik was uitgenodigd voor een interview over mijn nieuwste boek (zie ook dit). Van [...]

Tip van de week #24

Tijdens een workshop over werk-privébalans voor een zorgorganisatie komen de verhalen goed los, en het terugkerende thema is bereikbaarheid. De meningen lopen ver uiteen. De ene deelnemer vindt het ongelofelijk handig om met collega's in [...]

Tip van de week #23

Eén van mijn kinderen heeft last van uitstelgedrag. Spijtig genoeg voor hem heb ik een ingebouwde radar voor andermans taken en die van hem pik ik dus feilloos op. Toegegeven: leerkrachten seinen me ook regelmatig [...]

Tip van de week #22

Het was heerlijk toerweer. Op de terugweg van een kampeerweekend werden we gepasseerd door een fraaie oldtimer  van het merk Porsche. Mijn vriend, zijn handen aan het stuur, begon zich hardop het kenteken in te [...]

Tip van de week #21

Ineens vindt iedereen mijn privacy heel belangrijk.  Mijn inbox puilt uit van de berichten over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De één nog zoetsappiger van toon dan de andere. 'Gefeliciteerd!' mailt het ene bedrijf mij [...]

Tip van de week #20

'Kleine prijzen, grote glimlach.' Veel mensen worden blij van deze slogan van de Action. Moet je bijvoorbeeld deze acties bekijken: het lijken buitenkansjes. Ook deze winkel ziet zijn omzet jaar na jaar stijgen, en het [...]

Tip van de week #19

Het zonnetje streelt onze snel verkleurende armen. Terwijl we langs de bloeiende bermen slenteren, complimenteert ze me met mijn nieuwe boek, en spreekt tegelijkertijd haar twijfel uit over de werkbaarheid van al die methodes. 'Dat [...]

Tip van de week #17

Het is een slechte gewoonte, maar we maken er ons allemaal wel eens schuldig aan. Je verstuurt een bericht en eigenlijk wil je meteen reactie. Die blijft uit, dus wat doe je: er achteraan bellen. [...]

Tip van de week #16

Na mijn eindexamen (eeuwen geleden) had ik 12 weken vakantie. Dus stond ik een paar weken aan de lopende band in een fabriek om wat bij te verdienen. De hele dag verrichtte ik dezelfde handelingen, [...]

Tip van de week #15

Gehaast was ik net voor sluitingstijd het sieradenwinkeltje ingelopen om een setje oorbellen op te halen dat al twee weken op me lag te wachten. De eigenaresse kent me en informeert na het aanhoren van [...]

Tip van de week #13

Een interessante ervaring, afgelopen weekend. Mijn vriend was zijn waspas kwijt. Je weet wel, zo'n pasje met tegoed erop waarmee je met korting door de wasstraat kunt. Het zat niet in zijn portemonnee, niet in [...]

Tip van de week #12

Uitgevers verdienden afgelopen jaar goed aan mij. Om inspiratie op te doen voor de Timemanagementtip van de week (her)las ik tientallen boeken over productiviteit: Vergaderen? niet doen! / IK2 / Ons feilbare denken / Het [...]

Tip van de week #11

Het afgelopen jaar was ik mantelzorger. Ik had het niet eens door, zo vanzelfsprekend was het. Het ging immers om mijn moeder. Een nachtje extra blijven slapen, de administratie doen, overleg met artsen... dat doe [...]

Tip van de week #10

Je kunt op veel manieren met problemen omgaan. Vorig weekend was ik getuige van een tamelijk energievretende manier. Ik was met een vriendin op stedentrip naar Münster (leuk stadje!). Het vroor, dus het was behoorlijk [...]

Tip van de week #8

Het begon met een zenuwtrekje in mijn ooglid. Mijn oogleden werden zwaar en plakkerig, alsof er iemand zand in had gestrooid. Met moeite wist ik ze open te houden. Knikkebollend zat ik tegenover mijn klant, [...]

Tip van de week #7

Als leidinggevende krijg je veel gedaan. Van anderen welteverstaan. Zo beschrijft PA Celia in dit blog hoe ze bij een collega ad hoc informatie moet los peuteren voor een vergadering van CEO John de dag [...]

Tip van de week #6

Veel van mijn digitaal vaardige collega-organizers zijn enthousiast over Evernote, een bejubeld digitaal notitiesysteem dat dit jaar tien jaar bestaat. Om mijn klanten te kunnen adviseren heb ik me destijds natuurlijk wel verdiept in de [...]

Tip van de week #5

Hoeveel tijd ben je ergens mee bezig? Je kunt er maar op één manier achter komen en dat is door uren te registreren. Want wanneer je de tijd gaat schatten, zit je er gegarandeerd helemaal [...]

Tip van de week #4

Het begon als een voorzichtig experiment met social media. Ik was net 40 geworden en zat lekker in mijn vel. Twitter was nieuw, spannend en populair, dus creëerde ik mijn eigen 'ava' en begon mee [...]

Tip van de week #3

Jaren geleden zag ik 'Harry Potter en de Vuurbeker'. Eén beeld uit die film is me al die tijd bij gebleven. In die scène staat Albus Dumbledore bij een gouden bekken gevuld met een doorzichtige, [...]

Tip van de week #2

Het einde van het jaar stond bol van de goede berichten. Het consumentenvertrouwen is hoog, blijkt uit alles. Op 23 december pinden we met z'n allen 19,3 miljoen keer. Er ging voor circa 68 miljoen [...]

Tip van de week #51

Afgelopen week had ik een forse deadline. Twee eigenlijk. En veel te ambitieus ook. Tegen mensen om mij heen zei ik: "Op een gegeven moment zal de pleuris wel uitbreken." Ik voorzag een totale meltdown, [...]

Tip van de week #50

Krijg je stress van spullen? Volgens trendwatcher James Wallman wel. Dit weekend kwam ik er eindelijk toe zijn ontzettend interessante boek Ontspullen te lezen. Van de Engelse titel gaat trouwens meer urgentie uit: Stuffocation ofwel: [...]

Tip van de week #48

Nu even niet, dacht ik toen ik X zag zitten. X is aardig, maar hij is ook een ideeënmachine. Een kort gesprekje met hem levert me minstens drie nieuwe acties, twee interessante contacten en een [...]

Tip van de week #47

Veel mensen hebben het Sinterklaasfeest afgezworen. En dat snap ik helemaal. Het levert immers fikse stress op, zeker als je het feest compleet met gedichten en surprises viert, zoals dat in mijn familie gangbaar is. [...]

Tip van de week #46

Het lijkt een herhaling van zetten. Voor het vierde achtereenvolgende jaar is het de Week van de werkstress. Wat begon als een belangrijke poging om aandacht te vragen voor het toenemende aantal mensen met burn-outklachten, [...]

Tip van de week #45

'Hoe doe je dat toch allemaal?' Werk, studie, gezin, een boek. Soms is het alsof ik aan het schaken ben op vier, vijf borden tegelijkertijd. Pion, paard of loper zet ik beurtelings vooruit. Hier sla ik [...]

Tip van de week #44

'Go back to your work!' Betrapt. Een momentje van verslapte aandacht en de app Forest: Stay focused spreekt me bestraffend toe: 'Put down your phone!'. Na twintig minuten zonder de telefoon te ontgrendelen heb ik [...]

Tip van de week #42

Het is nog niet eens in het Engels verschenen, en nu al belooft het boek van de Zweeds Margareta Magnusson, Döstädning, een hype te worden. Niet verwonderlijk gezien de Engels vertaling 'The Gentle Art of [...]

Tip van de week #41

'Mis deze aanbieding niet, <naam>!' Met zo'n aanmoediging in het onderwerpsveld van de mail is de kans groter dat je mijn bericht open dan anders. In de gedragseconomie noemt men dit nudging: ik wil graag [...]

Tip van de week #40

'Goed nieuws! Uw abonnement loopt binnenkort af.' Dit berichtje ontving ik afgelopen week van mijn telecomaanbieder. Verheugd deelde mijn provider me mee dat ik nu nog meer MB's kon krijgen. Boeiend, ik kan me namelijk [...]

Tip van de week #39

Afgelopen weekend keek ik naar Het beste brein van Nederland. In het spelletje 'Stop de klok' moesten deelnemers tegelijkertijd woorden vormen en tot 27 tellen. Razend moeilijk, want je kunt er niet op vertrouwen dat [...]

Tip van de week #38

Vandaag en morgen volg ik een training.  Dat betekende dat ik deze maandagmorgentip op zondagavond heb geschreven. Niet mijn favoriete moment om achter de PC te kruipen, maar ja: vergeten in te plannen! 'Dan verstuur [...]

Tip van de week #37

Daar begin ik niet aan,  dacht ik toen de Belastingdienst (of was het een andere instantie?) me vorig jaar vroeg of ik de Berichtenbox van MijnOverheid wilde activeren. Ik heb best vertrouwen in het systeem [...]

Tip van de week #36

In de vorige Tip van de week schreef ik hoe ik zelfs de verdwenen spullen van mijn huisgenoten weet terug te vinden. Door middel van een 'grove' opruimmethode, kort samengevat. Ik eindigde met de opmerking: [...]

Tip van de week #35

Stel je voor dat je altijd weet waar alles is. Ik kan je vertellen: dat is echt een tijdbespaarder. Vrijwel al mijn spullen, papieren en documenten kan ik binnen enkele minuten vinden. Slechts een paar [...]

Tip van de week #34

Hoofdpijn, griepverschijnselen of psychische klachten... het zijn niet direct redenen om je ziek te melden, maar toch hebben dergelijke kwaaltjes een behoorlijke impact op je prestaties. Zoveel dat de kosten van presenteïsme (zoals dat heet) [...]

Tip van de week #32/33

Er staat een vervelend klusje op mijn takenlijst. Dat heb ik nu al een week of vijf voor me uitgeschoven. Ik maak mezelf wijs dat mijn toekomstige ik er wél de energie voor op kan [...]

Tip van de week #30/31

De halve bevolking heeft het land verlaten. Zelf ben ik er ook een paar dagen op uit geweest, op de fiets. De reis voerde door Oost-Nederland, van trekkershut tot trekkershut. Het ideale van die kleine [...]

Tip van de week #28/29

Met rouwranden type ik dit stukje. Dit weekend heb ik namelijk in de tuin gewerkt. Normaal gesproken vind ik dat geen straf, maar dit keer heb ik echt mijn tijd en energie verspild. Het erge [...]

Tip van de week #27

Ook als je niet verzuimt, heb je recht op begeleiding. Sinds 1 juli 2017 is dit recht in de nieuwe Arbowet vastgelegd. Je mag dus zomaar een bedrijfsarts bezoeken, zelfs als je geen klachten hebt. [...]

Tip van de week #26

Als er iets is waar ik niet achter sta, is het wel het idee dat timemanagement een manier is om meer te doen in minder tijd. Dat leidt maar tot het drukdrukdruksyndroom: druk zijn is [...]

Tip van de week #25

Onlangs volgde ik een workshop positieve psychologie. Dat is een verzameling methodieken die gebruik maakt van de sterke punten van mensen en van positieve energie. Een fijn uitgangspunt! We gingen één methode oefenen met een [...]

Tip van de week #24

Het was een pittig weekend. Ik ben namelijk begonnen met een Onderzoekspracticum Psychologisch Survey, een statistiekmodule van de Open Universiteit. Trouwe lezers van de Timemanagementkalender herinneren zich misschien hoe ik me tijdens een Helweek ook [...]

Tip van de week #23

Ik moet er nog iets mee. Dát is de voornaamste reden dat we e-mails lang in onze inbox laten staan. En met lang bedoel ik: maanden. Hoe verder het bericht naar beneden zakt, hoe kleiner [...]

Tip van de week #22

Horas non numero nisi serenas. 'Ik tel slechts de zonnige uren,' betekent deze Latijnse spreuk die je vaak aantreft op zonnewijzers. Voor een zonnige humeur 'telt' wat mij betreft ook de temperatuur mee. Die maakt [...]

Tip van de week #21

Een paar minuutjes te laat. Dat is mijn ideale aankomsttijd voor afspraken. Ik redeneer vanuit mezelf: die paar minuutjes speling zouden mij namelijk uitstekend van pas komen. Ik weet mijn tijd tot op de minuut [...]

Tip van de week #20

Ik moest mijn tante bellen. Dat nam ik me al dagen voor, maar ik kwam er niet toe, ik vergat het of de timing was net verkeerd. Ondertussen dacht ik wel aldoor aan haar! Mijn [...]

Tip van de week #19

De meeste mail wordt maar vluchtig gescand. Logisch, want bijna niemand heeft tijd om zijn mail grondig te verwerken. De langste en lastigste mails schuiven dus al snel van het beeldscherm af. 'Voor als ik [...]

Tip van de week #18

'Slik die kikker! Verlos uzelf van getreuzel en doe meer met uw kostbare tijd'. Dat is de strenge ondertitel van het boek 'Eat that frog' van Brian Tracy. Het idee is goed: we hebben allemaal [...]

Tip van de week – week #17

Kun je niet stoppen met checken, klikken, surfen en liken en vind je dat zelf ook een pietsje problematisch? Ontwikkelaars maken bewust gebruik van psychologische mechanismen om apps, games en sociale media zo verslavend mogelijk [...]

Tip van de week – week #16

Van sommige besluiten hangt veel af, denk maar aan het effect van verkiezingen en referenda. Wat je ook kiest, je weet nooit helemaal zeker hoe je besluit gaat uitpakken. Er zijn te veel factoren waar [...]

Tip van de week – week #15

Ken je de Wet van Hofstadter: de wet die zegt dat 'iets altijd langer duurt dan je denkt, zelfs als je rekening houdt met de Wet van Hofstadter'? De maker bedacht deze wet als voorbeeld [...]